מוצרי השקעה

מוצרי השקעה

קופות גמל

קופת גמל היא תכנית חיסכון לטווח ארוך או בינוני, שנועדה לצבירת כספים שניתן יהיה למשוך בזמן עתידי.
בהתאם לחוק הפיקוח, קופת גמל היא שם כולל לקבוצת מכשירי חסכון פנסיוניים לטווח בינוני או ארוך. בין המכשירים ניתן למנות קופת גמל לתגמולים, קרן השתלמות, קרן מחלה, פיצויים וקרן פנסיה.
עם זאת, בציבור המינוח "קופת גמל" משמש כמינוח העממי ל"קופת גמל לתגמולים". 
המפקיד בקופת הגמל מכונה "עמית", והוא יכול להיות חוסך עצמאי, המצטרף אל קופת הגמל בלי קשר לעבודתו, או עמית שכיר שתשלומיו לקופת הגמל מבוצעים בידי מעסיקו.
 
מדינת ישראל מעודדת חיסכון בקופות גמל ומעניקה הקלות במס הכנסה על הפקדה בקופה:
ניכוי ממס וזיכוי ממס לעובד על הפקדתו בקופה, ופטור ממס להפקדת המעביד (בגבולות תקרה). מבחינה משפטית, קופת גמל היא סוג של נאמנות.
קופת גמל היא מאגר נכסים המוחזק על ידי נאמן (החברה המנהלת) לטובת נהנים (העמיתים).‏
לפיכך, לעמיתים יש זכות קניינית שביושר בנכסי הקופה. לכל קופת גמל יש תקנון, שהוא החוזה המחייב בין הקופה לבין העמיתים.‏ זאת, בניגוד למשל לתוכניות ביטוח (כגון ביטוח מנהלים), שבהן נכרת חוזה נפרד בין כל מבוטח לבין המבטח.
 
משיכת הכספים מהקופה כפופה לתנאים שבשני מקורות:
תקנון הקופה ופקודת מס הכנסה והתקנות שהותקנו מכוחה.
כספים שהופקדו בקופת גמל לעצמאים לפני שנת 2006 ניתנים למשיכה לפי המוקדם מבין השניים: 15 שנה לאחר ההפקדה הראשונה בקופה, או בגיל פרישה.
כספים שהושקעו החל ב-1 בינואר 2006 ניתנים למשיכה החל מגיל 60 בלבד. ניתן למשוך כספים לפני המועדים הנ"ל עם תשלום מס הכנסה של 35% על היתרה שצבר העמית. במשיכה הונית של כספים בגיל פרישה, הרווחים שנצברו פטורים ממס רווחי הון (בניגוד לתוכניות חיסכון אחרות, שבהן חל מס של 25% על הרווח הריאלי).
רווחי הקופה נובעים מהשקעות המבוצעות בידי מנהליה. מן העמיתים גובה הקופה דמי ניהול קבועים מהיתרה שנצברה לזכותם. דמי הניהול אינם תלויים בתשואות הקופה, וזאת על מנת למנוע השקעות מסוכנות מצד מנהליה אשר היו יכולות להגדיל את תמלוגיהם. עמית יכול לבחור להעביר את ניהול קופת הגמל שבבעלותו לחברה מנהלת אחרת בכל עת שיבחר, וזאת מבלי למשוך את הכספים או להפסיק את ניהולם.
 
מתחילת 2008 ניתן להפקיד כספים בקופות גמל משני מסלולים:
קופת גמל לא משלמת לקצבה - קופה ממנה לא ניתן למשוך ישירות כספים שהופקדו בה, למעט כספים ממרכיב הפיצויים, אלא על ידי העברתם לקופת גמל משלמת לקצבה.
 
קופת גמל משלמת לקצבה - קופה שניתן למשוך ממנה ישירות את החיסכון שהצטבר כקצבה, בהתאם לתקנון שלה. סכום הקצבה החודשית תלוי בסכומים שנחסכו, במין העמית, במסלול הקצבאות שנבחר ובמועד הפרישה. קודם לתחילת 2008 ניתן היה להפקיד כספים גם בקופות גמל הוניות. כספים אלה ניתן למשוך בסכום חד-פעמי, כאשר מתקיימים התנאים המתירים משיכה.​

קרנות השתלמות

קרן השתלמות היא קופת חיסכון שנועדה תחילה לשכירים וכעבור שנים נפתחה גם לעצמאים ולחברי קיבוצים ומושבים שיתופיים, שנועדה במקור לשמש את העובדים למימון השתלמויות כגון כנסים מקצועיים ולימודי המשך, אולם כיום משמשת על פי רוב כאפיק חיסכון כללי לטווח בינוני – האפיק היחיד שלא לטווח ארוך, שנותר פטור ממס לאחר הרפורמות במיסוי שוק ההון בישראל. קרן השתלמות היא סוג של קופת גמל. 
 
לפי סעיף 3 (ה) לפקודת מס הכנסה, הפקדת המעסיק לקרן השתלמות פטורה ממס הכנסה, בגבולות הפרשה של העובד של עד 2.5% מהמשכורת הקובעת (שבה נכללים רכיבי השכר הקבועים של העובד) והפרשת המעביד של עד 7.5% (לכל היותר פי שלושה מחלק העובד) מהמשכורת הקובעת, וזאת עד לתקרת שכר חודשי של 15,711 ש"ח (נכון ל-2018). ניתן להפריש לקרן כספים גם מעבר לתקרה, אך עליהם לא יחול הפטור.
 
לאחר שש שנים מיום פתיחת הקרן ניתן למשוך את הכספים שנצברו בה ללא תשלום מס. עובדה זו הפכה את קרנות ההשתלמות לערוץ חיסכון (פטור ממס) גרידא, שבמקרים רבים אינו משמש כלל להשתלמות. משיכת כספי הקרן אפשרית כבר לאחר שלוש שנות ותק לצורך מימון השתלמויות או לימודים, או במקרה של גבר מעל גיל 67 או אישה מעל גיל 62. 
 
הצבירה בקרן ההשתלמות למורים גבוהה יותר והיא מורכבת מהפרשות המורה בשיעור של 4.2% ממשכורתו ומהפרשות המעביד בשיעור של 8.4% ממשכורת זו. סך כל הצבירה (מעביד + עובד) מסתכם בשיעור של 12.6% מהמשכורת.
אולם במשיכת הכסף ללא יציאה להשתלמות יכולים המורים לקבל רק כ-90% מכספי המעביד.

פוליסות חיסכון

פוליסת חיסכון
פוליסות החיסכון של חברות הביטוח או בשמן השני "פוליסות פיננסיות", נועדו לתת מענה לכספי החיסכון של הציבור המושקעים לרוב בתוכניות הבנקאיות השונות. 
כמו כן, לתוכניות אלו מספר נקודות חיוביות אל מול תיקי ההשקעות בבתי ההשקעות השונים וכן אל מול אפיקי קרנות הנאמנות ותעודות הסל.

 קניה ומכירה

 דמי משמרת

שיעור הוספה

עמלה היחידה שניגבת הינה מהצבירה הכללית בלבד.
ניתן לבצע העברה בין מסלולים ללא תשלום מס רווחי הון.
הכספים ניתנים למשיכה בכל עת (בד"כ בטווח של ארבעה ימי עסקים).
ניתן לצפות בחשבון בכל רגע נתון ולעקוב אחר השינויים של התוכנית הנבחרת.
ניתן לצפות בדוח החזקות של החברה המנהלת באתר האינטרנט (הדוחות מתפרסמים אחת לחודש).
 
ניהול הנכנסים מאפשר אלטרנטיבות השקעה ייחודיות שאינן ניתנות על ידי השקעה בתיק השקעה רגיל המנוהל בבית השקעות או בנק.
בפוליסה זו, מנהל התיק יכול להשקיע בנכסים שאינם סחירים כגון נדל"ן, נכסים אלו אינם מושפעים מתנודתיות של שוק ההון ומעניקים תשואה גבוהה יותר מאשר נכסים סחירים.
פוליסות חיסכון והשקעה דרך חברות הביטוח מאפשרות לקבוע מוטבים לכספים בפוליסה (מכיוון שמדובר בסוג של ביטוח חיים).
בנוסף, כל עוד לא מושכים את הכספים מהפוליסה, הרווחים פטורים ממס רווחי הון, מה שעשוי בהחלט להיות משמעותי לאורך שנות השקעה רבות (יתרון מיסויי בעצם דחיית המס וצבירת הריבית על הרווחים).
נקודות חשובות:
פוליסת חסכון אינה גובה עמלות כגון:
הטבות מס לגמלאים:

יחיד: יחיד , שהנו יליד טרום ינואר 1949 זכאי לניכוי מס בסך 13,000 ש"ח

בני זוג: בני זוג ,ילידי טרום ינואר 1949 זכאים לניכוי מס בסך 16,000 ש"ח

תיקי השקעות

תיק מנוהל
מתבצע על ידי מתן ייפוי כוח למנהל תיקים לפעול בחשבון של יחיד או חברה בשוק ההון.
ניהול ההשקעות מתבצע באמצעות קניה ומכירה של ניירות ערך ונכסים פיננסיים
לחשבונו של הלקוח תוך מעקב ובקרה שוטפים 
על מנת להתאים את ההשקעות לצרכי הלקוח ותוך מטרה להשיא ללקוח תשואה אופטימלי.
 
מי הוא מנהל תיקי השקעות ?
מנהל תיק השקעות הינו בעל רישיון מטעם הרשות לניירות ערך. תפקידו של מנהל תיקי השקעות הוא לנהל את תיק ניירות הערך עבור לקוחותיו הפרטיים ו/או העסקיים בהתאם לצרכים שהוגדרו מולם מראש, תוך הסתכלות רחבה על שוק ההון והמוצרים הפיננסיים השונים ובמטרה להשיג את יעדי ההשקעה של הלקוח.

היכן מתנהל החשבון המנוהל?
ניהול תיקי השקעות מתבצע בבנק שבו מתנהל חשבונך, עבור פעילות זו יש לפתוח חשבון מיועד לפעילות בשוק ההון שבו למנהל התיקים יהיה ייפוי כוח ייעודי לניהול השקעות בלבד.

גמל לפי תיקון 190

קופות גמל היו מאז ומתמיד מכשיר השקעה אטרקטיבי לטווח ארוך אך החל משנת 2008 נקבע שכל הפקדה לקופת גמל תיחשב הפקדה לקצבה. בשל כך האטרקטיביות של מכשיר השקעה זה פחתה והיקף החיסכון בו ירד בצורה משמעותית.
משרד האוצר עורך בשנים האחרונות שינויים בכל הנוגע לקופות הגמל, כדי לעודד עוד ועוד אזרחים לחסוך באמצעותן. אחד מהשינויים הללו הוא תיקון 190 למס הכנסה – המאפשר לבני 60 ומעלה, העומדים בתנאים מסוימים, להפקיד כסף בקופת גמל – וליהנות מפטור ממס הכנסה על הרווחים בעת משיכת הכסף מהקופה בצורה של קצבה (בכפוף לתנאים); וכן מנזילות מרבית של הכסף הנחסך.
איך זה עובד? מי שהגיע לגיל 60 ויש לו קצבת פנסיה חודשית של 4,525 שקלים לפחות, רשאי להפקיד כסף בקופת גמל, באופן חד פעמי. אם יבחר למשוך את הכסף שהצטבר בקופה כקצבה חודשית, הוא יזכה בפטור מלא ממס רווחי הון.
הטבה זו הינה משמעותית שכן כיום, מס רווחי הון הוא בשיעור של 25% מהרווח. במידה ומתבצעת משיכה על ידי החוסך חלקית או מלאה ייהנה החוסך ממס רווחי הון מופחת, בשיעור של 15% נומינלי במקום 25%.
בנוסף ליתרונות המיסוי הקיימים, הפקדה בקופת גמל לפי תיקון 190 מוזילה את עלויות הניהול יחסית 
למכשירי השקעה אחרים:

אין עלויות של קנייה ומכירה

חשיפה לניירות לא סחירים

מגוון של מסלולים ושקיפות של ביצועים

מעבר בין מסלולים וקופות מבלי שהדבר יחשב לאירוע מס

במקרה של פטירת העמית לפני הגיעו לגיל 75, המוטבים המוגדרים בקופה יקבלו את הכסף שנחסך בפטור מלא ממס רווחי הון

לסיכום :
מכשיר השקעה זה הוא בעל יתרונות רבים וכדאי להתייעץ עם גורם מוסמך על מנת להבין אם תוכלו ליהנות משימוש בתיקון 190.

קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים

קרן פנסיה היא תכנית לביטוח פנסיוני המבטיחה לעובד ולעובד עצמאי תשלום חודשי לכל ימי חייו עם פרישתו מעבודה בהגיעו לגיל פרישה (תכנית זו קרויה פנסיית יסוד) וכן במקרה של נכות, ופנסיה לשאירים במקרה של מות העובד (תכנית זו קרויה פנסיה מקיפה).
החברות בקרן פנסיה מבוססת על תשלומים חודשיים של העובד ומעסיקו (או של העובד לבדו כאשר מדובר בעצמאי). קרן פנסיה היא סוג של קופת גמל.‏ מבחינה משפטית, קרן פנסיה היא מאגר נכסים המוחזק בנאמנות על ידי חברה מנהלת (הנאמן) לטובת עמיתים (הנהנים). 
סוגי הביטוח בקרן פנסיה
קרן הפנסיה נועדה להעניק ביטחון כלכלי לאדם המתפרנס מעבודתו, באמצעות הבטחת הכנסה שוטפת גם במצבים שבהם אינו מסוגל לעבוד. לצורך כך מפרישים עובד שכיר ומעסיקו סכומי כסף לחיסכון בקרן פנסיה מדי חודש. גם עובד עצמאי יכול להפריש לקרן פנסיה על מנת לזכות בביטוח פנסיוני 
המצבים אותם מכסות ההפרשות לקרן פנסיה הם:
זקנה
קרן הפנסיה נועדה להעניק ביטחון כלכלי לאדם המתפרנס מעבודתו, באמצעות הבטחת הכנסה שוטפת גם במצבים שבהם אינו מסוגל לעבוד. לצורך כך מפרישים עובד שכיר ומעסיקו סכומי כסף לחיסכון בקרן פנסיה מדי חודש. גם עובד עצמאי יכול להפריש לקרן פנסיה על מנת לזכות בביטוח פנסיוני 
מוות
במקרה של מות העובד או הפנסיונר משולמת פנסיית שאירים לשאיריו. בחלק מקרנות הפנסיה זהו מסלול אופציונלי, כלומר המבוטח יכול שלא לכלול אותו בתוכנית הפנסיה שלו, או להגדיר במדויק מי השאירים הנהנים. בקרנות אחרות זהו מסלול בסיסי, שבו השאירים הם: בן/בת הזוג של הנפטר, ילדיו של הנפטר (עד הגיעם לגיל מסוים 18 או 21 או אף לכל החיים אצל יתומים שאינם מסוגלים לכלכל את עצמם) וכן שאירים אחרים התלויים בנפטר כמוגדר בתקנון תכנית הפנסיה.

נכות
ביטוח נכות (או ביטוח מפני אובדן כושר עבודה) מבטיח קצבה חודשית המשולמת במקרה של פגיעה ממושכת בכושר ההשתכרות של העובד, עקב מחלה, תאונה וכדומה. הגדרת "נכות" עשויה להשתנות בתוכניות ביטוח שונות, למשל האם נכות היא חוסר יכולת לעסוק במקצוע כלשהו, או די בכך שהמבוטח נפגע באופן שאינו מאפשר לו לעסוק במקצועו.  
ביטוח מנהלים
ביטוח מנהלים הוא הסכם חוזי (פוליסה) בין המבוטח לחברת הביטוח וזה בניגוד לקרן פנסיה המבוססת על תקנון הנתון לשינויים עתידיים, משמעות הדבר היא שחברת הביטוח לא יכולה לסגת ממה שנכתב בפוליסה.
ישנם כמה סוגי ביטוח מנהלים. העיקריים שבהם הם:

ביטוח מנהלים קלאסי:

ביטוחי מנהלים מבטיחי תשואה שהיו מאוד נפוצים עד תחילת שנות ה- 80 של המאה הקודמת. חלקם היו הוניים (מאפשרים משיכה חד פעמית) וחלקם קצבתיים

ביטוח מנהלים מסוג "עדיף" מבטיח תשואה (שמות נוספים: מיטב, מניב, מעולה, יותר וכו'): 

פוליסה שנפתחה בשנת 1982-1983 (תלוי בחברה) ונמכרה עד 31/12/1990

ביטוח מנהלים "עדיף" משתתף ברווחים:

זאת פוליסת הצמודה לשכר ולמדד ההשקעתי של הקרן ואינה מבטיחה תשואה

 ביטוח מנהלים הדור החדש: 

אלו ביטוחי המנהלים שהתחילו להימכר החל מ- 01/01/2013 ועד היום

פוליסת ביטוח המנהלים כוללת בתוכה מספר מרכיבים:
תכנית חיסכון פנסיוני לגיל הפרישה שלעיתים ניתן למשוך אותה (או חלקה) במשיכה הונית חד פעמית
כיסוי ביטוחי למקרה פטירה מוקדמת
ביטוח אובדן כושר עבודה
חלופה לרכישת כיסויים ביטוחים נוספים

דמי הניהול בביטוח המנהלים
כיום דמי הניהול בפוליסת ביטוח מנהלים נחלקים לדמי ניהול מפרמיה ולדמי ניהול מחיסכון מצטבר. בתכניות אלו הותר לחברות הביטוח לגבות דמי ניהול מרביים מחיסכון עד ל- 1.05% ודמי ניהול מהפקדה שוטפת עד 4% 

קופת גמל להשקעה

קופות הגמל המסורתיות הפכו מאז 2008 למוצר חיסכון לטווח ארוך, שאת הכספים ממנו ניתן למשוך כקצבה רק לאחר גיל פרישה. לאחרונה, אישר משרד האוצר מוצר חיסכון חדש ואטרקטיבי שהוא קופת גמל חדשה - קופת גמל להשקעה, שיאפשר לחוסכים ליהנות מהיתרונות של קופת גמל רגילה אבל עם בונוס - אפשרות למשוך את הכספים שנצברו בקופת הגמל החדשה בכל עת (גם מתחת לגיל הפרישה) בצורה הונית, וללא תשלום "קנס" על פירעון מוקדם כמו בקופות הגמל המסורתיות ובתשלום מס על הרווחים בלבד. לחלופין, ניתן יהיה למשוך את הכספים כקצבה חודשית פטורה ממס לאחר גיל 60.
 
כל אדם רשאי לפתוח קופת גמל להשקעה, בכל גיל וללא סכום הפקדה מינימאלי, והוא יכול להפקיד אליה באופן שוטף או באופן חד-פעמי (ניתן לבצע את ההפקדה באמצעות הוראת קבע, העברה בנקאית או המחאה). הפקדה לכל קופות הגמל להשקעה שמנהל אדם מוגבלת בתקרה של 70,000 שקלים לאדם לשנה. הכספים ינוהלו על ידי חברה המנהלת קופות גמל להשקעה באמצעות מגוון רחב של מסלולי השקעה - מוטים לאפיק המנייתי, לאפיק האג"ח ושילוב שלהם, בהתאם לאופי וצרכי הלקוח וכן קיים יתרון נוסף שהוא האפשרות המובנת במוצר להשקיע בנכסים לא סחירים כמו נדל"ן מניב וקרנות גידור (דבר שלא אפשרי במוצרים מתחרים) והדבר בעל חשיבות רבה במיוחד בתקופה בה התשואות באיגרות החוב נמוכות.
ניתן לעבור ממסלול למסלול בכל עת ללא תשלום מס ובכך להנות מדחיית מס ומצבירת ריבית דה ריבית על הרווחים.
 
משיכת הכספים מקופת גמל להשקעה אפשרית כאמור בצורה הונית בכל רגע נתון, גם מתחת לגיל הפרישה, לפי הבחירה. בעת משיכה הונית של הכספים בכל גיל ייגבה מס של 25% על הרווחים, כפי שנהוג באפיקי השקעה אחרים. משקיעים מתמידים שיבחרו למשוך את הכספים כקצבה לאחר גיל 60 ייהנו מפטור מלא מתשלום מסים.  
 
חוסכים לטווח ארוך (לפרישה): יכולים להפקיד כספים בקופת גמל להשקעה וליהנות מהיתרונות של קופת גמל רגילה, ומעל גיל 60 יוכלו למשוך את הכספים כקצבה ולקבל פטור מלא ממס על הרווחים וממס הכנסה.
 
ניתן לעקוב אחר הביצועים של הקופה בכל רגע באמצעות חשבון אישי באתר החברה המנהלת. בנוסף, ניתן להשוות בין ביצועי הקופות השונות באתר גמלנט של משרד האוצר.


השקעות אלטרנטיביות

מהי בעצם השקעה אלטרנטיבית?
השקעה זו כשמה כן היא מהווה חלופה להשקעות המסורתיות שהתחלקו ל 3 קטגוריות: מניות ,אג"ח ומזומן.
השקעה אלטרנטיבית ,נקראת גם קרן השקעה , משקיעה בסחורות ,נדלן ואף בהלוואת בין אנשים, רלוונטית יותר מתמיד בשנים בהן תשואות האג"ח נמוכה מאוד ומאפשרת למשקיע להקטין את סטיית התקן בתיק ההשקעות שלו ע"י השקעה בנכסים בלתי סחירים.
למי מיועד?
השקעה מסוג זה מיועדת לרוב ללקוחות כשירים כהגדרתם בחוק ניירות הערך.

השווי הכולל של הנכסים הנזילים (מזומנים, פיקדונות נכסים פיננסיים וניירות ערך הנסחרים בבורסה) שבבעלותו עולה על 8 מיליון ש"ח (חלף 12 מיליון ש"ח שהיה קבוע קודם לכן);

גובה הכנסתו השנתית, בכל אחת מהשנתיים האחרונות, עולה על 1.2 מיליון ש"ח ליחיד או 1.8 מיליון ש"ח לתא משפחתי;

השווי הכולל של הנכסים הנזילים שבבעלותו עולה על 5 מיליון ש"ח וגובה הכנסתו השנתית, בכל אחת מהשנתיים האחרונות, עולה על 600 אלף ש"ח ליחיד או 900 אלף ש"ח לתא משפחתי

סוגי השקעות אלטרנטיביות:

הלוואות בין אנשים P2P

REIT– נדלן מניב מסחרי

COMODITIES– השקעה בסחורות

קרנות גידור

Share by: